Корзина
457 отзывов
Распродаём остатки склада со скидкой до 75 %%% !!!Подробнее!

Що приготувати на Пасху та як прикрасити Великодній стіл

Що приготувати на Пасху та як прикрасити Великодній стіл
Про великодні традиції, атрибути свята, а також спланувати меню на Великдень і як красиво прикрасити великодній стіл.

23.03.17

Свято Пасха оспівує воскресіння Ісуса Христа, яке стало самою світлою і дивною подією в історії всього людства. Щоб зрозуміти і відчути на собі атмосферу Світлого Воскресіння, не обов’язково бути глибоко релігійною людиною, дотримуватися абсолютно всіх догм християнства, адже це свято уособлює найсвітліший бік нашого світу: перемогу добра над злом, віри над силою, життя над смертю.

Головні великодні традиції

Підготовка до Великодня починається за 48 днів до настання свята. Саме стільки триває Великий піст, мета якого полягає не стільки у фізичному, скільки духовному очищенні. В цей час християни повинні щиро молитися, вимолюючи як свої, так і чужі гріхи, розмірковувати над сенсом життя і старанно працювати. Найбільш важкою вважається останній тиждень посту, називається Страсним тижнем. Згідно з повір’ям, у цей час від людини віддаляються ангели-хранителі, залишаючи її сам на сам з мирськими спокусами, і тільки від самої людини залежить, чи зможе вона побороти спокуси, що зустрічаються.

Активні великодні приготування наступають з приходом Чистого Четверга — дня, коли прийнято вставати до сходу сонця, щоб вмитися, тим самим закріпивши чистоту своїх помислів. Віруючі люди в Чистий Четвер причащаються і сповідаються, після чого відправляються додому, де проводять час за Генеральним прибиранням: зустрічаємо весну в чистій квартирі й з чистими думками.

Що повинно бути на традиційному великодньому столі

Пасхальний стіл є обов’язковим атрибутом святкового дня. Згідно з традицією, на великодньому столі повинно стояти 48 страв, які уособлюють семитижневий піст. Найважливіші страви великоднього столу — це, звичайно ж, паски, паски і фарбовані яйця. Пасхальне тісто замішують у Чистий Четвер, залишаючи його настоюватися на всю ніч.

Крім основних страв, на великодньому столі обов’язково повинна бути м’ясна, рибна та овочева їжа. Але що цікаво, в традиційному варіанті великодній стіл не передбачає наявність гарячих закусок. Відповідно до особливостей цього свята, в день Пасхи стіл повинен стояти накритим від зорі і до заходу сонця, щоб кожен бажаючий зміг зайти до вас у будинок і пригоститися вподобаною стравою.

Паска і великдень — «серце» великоднього столу

Кожна страва великоднього столу має своє власне значення і символізує ту чи іншу сторону життя. Пасха, є першою їжею для розговіння, одночасно уособлює собою хліб і тіло Господнє. Як сказано в старозавітніх переказах, під час Таємної Вечері Ісус Христос розламав прісний хліб і сказав, що це його тіло, яке він жертвує заради людства.

Для кожної господині приготування пасок схоже на таїнства. Замішувати тісто для пасхального хліба потрібно лише вручну. Крім основних інгредієнтів — борошна, води, яєць, дріжджів, молока, масла і цукру, в пасхальне тісто можна додавати родзинки, цукати і горіхи, як символ того, що муки Христа не були марними.

Паска з сиру символізує солодкість райського життя. У традиційному варіанті вона повинна виконуватися у вигляді усіченої піраміди, що повторює форму гробу, де сталося воскресіння Христа. Саме тому на одну з сторін сирної паски наносяться літери «ХВ» (Христос Воскрес).

Навіщо ми фарбуємо яйця на Великдень

Крашанки або писанки — ще один незмінний символ пасхального дня. Ми звикли фарбувати великодні крашанки в усі відомі нам кольори, наносячи на них візерунки і картини, однак за традицією яйця на Великдень повинні фарбуватися у червоний колір, як символ пролитої крові Ісуса Христа. Згідно з найпоширенішою легендою, в день повернення Ісуса Христа зі світу мертвих, Марія Магдалина поспішила повідомити цю радісну новину імператора Риму. Зустрівши імператора, вона простягнула йому куряче яйце з вигуком: «Христос Воскрес!», але імператор сказав, що він повірить цій звістці, тільки коли яєчна шкаралупа почервоніє. Після його слів яйце в руках Марії Магдалини стало кривавого кольору.

Що приготувати на Великдень: основне меню

Крім паски, паски і крашанок великодній стіл доповнюється кількома стравами з м’яса. Буженина, холодець, домашні ковбаски, м’ясні рулети і закуска є символами радості та сили життя.

Також на великодньому столі повинні бути присутніми овочеві страви і страви із злаків, які уособлюють нескінченність людського життя.

Перед початком святкової трапези основні страви слід освятити. Крім того, стіл покладається окропити святою водою, після чого прийнято молитися за тих, хто вже покинув наш світ.

Здавна в день Пасхи люди прагнули наповнити свій будинок атмосферою тепла, весняного пробудження і затишку. Будинок до цього свята чисто вимивався і прикрашався живими квітами і вербними гілочками. Крім того, існує кілька важливих правил щодо прикраси та сервірування великоднього столу.

Пасхальний стіл застеляється світлою і новою скатертиною. Краще всього, якщо скатертина для такого свята буде створена з натуральних матеріалів.

Сервіруючи стіл, господиня обов’язково повинна залишити одне вільне місце для нежданих гостей, поклавши на тарілку шматочок освітленого паски і пасхальне яйце.

У центрі святкового столу ставляться паски, паски і фарбовані яйця. За традицією ці страви встановлюються в плетений великодній кошик, поруч з яким відводиться місце для прозорої вази з живими квітами або миски з пророслими зернами пшениці. Наявність частинки живої природи на святковому столі є ще одним символом життєвого відродження, родючості і достатку.

Крім того, доповнити атмосферу свята можна різноманітними атрибутами Великодня, до яких відноситься такий пасхальний декор, як фігурки курочок, курчат і зайців, композиції з вербового гілля, розмальовані писанки, серветки з тематичними малюнками і т. д.

Згідно з традицією, якщо в хаті є дівчина на виданні, біля її тарілки потрібно поставити букетик з рожевими квітами. Якщо ж господарі будинку мріють про дитину, великодній стіл слід прикрасити первоцвітами, фігурками курчат і янголят.

Ближче до вечора на великодньому столі прийнято запалювати свічки, як знак подяки Христу за його мудрість і милосердя.

Источник: http://smachni-recepti.pp.ua/shho-prigotuvati-na-pasxu-ta-yak-prikrasiti-velikodnij-stil/

Предыдущие статьи